Skapad av:
Sofie Lindström
Samlar in till:
MÄNNISKOR PÅ FLYKT / PEOPLE SEEKING REFUGE

HJÄLP TILL DE VÄRNLÖSA BARNEN

Detta mellandagsbarn har aldrig vant sig vid att uppmärksamma sin födelsedag i större sammanhang. 28 dec är det vinterlov, och folk tenderar att vara bortresta över ledigheten. Som barn tyckte jag att det var fruktansvärt orättvist, att ingen sjöng ”ja må hon leva” för mig i klassrummet när jag hade sjungit för alla andra det året, och inte kunde någon komma på kalasen heller. Jag brukade dessutom hata datumet för min födelsedag, inte bara för den där kombinerade födelsedagsklappen, utan också för att 28 dec var Menlösa barns dag (sen 2000: Värnlösa). Dagen finns i den kristna kalendern för att vi ska minnas de oskyldiga och försvarslösa barn som mördades i Betlehem vid handen för grymma makthungriga ledare.

Det som är en berättelse i Nya Testamentet är idag verklighet men fortfarande ofattbart, oskuldsfulla och värnlösa barn massmördas i Palestina - i en häpnadsväckande omfattning. Ni har sett bilderna, hört rapporterna, det obegripliga brutala våld som drabbar alltifrån nyfödda bebisar till tonåringar. Ett barn dödas varje kvart, och hur många som skadas direkt eller indirekt varken vet, eller vill jag veta. Vi har läst och förfärats av bomberna som faller över de 2,2 miljoner människor, varav en stor del är barn, som är instängda på Gaza-remsan, en av de mest tätbefolkade platserna på jorden. De urskillningslösa attackerna som inte differentierar mellan civila och militära mål, försvårar dessutom allvarligt för de, på grund av Israels sexton år långa olagliga och omänskliga blockad, mycket begränsade sjukvårdsresurser som finns på plats. Med västvärldens politiska ledares goda minne.

Medan Gaza håller på att jämnas med marken - trots FN:s genomröstade resolution för eld upphör, ökar även våldet mot Västbanken. Sedan 7 okt har minst 105 palestinier, däribland 31 barn, dödats. 96 attacker mot vårdinrättningar har dokumenterats.

Våldet trappas upp dagligen med fortsatt begränsade möjligheter till humanitär hjälp.

Lilla Sofie växte snabbt upp till att inse att inte bara födelsedagar är orättvisa, utan även oändligt många fler och långt viktigare saker. Det gör ont i både henne och mig att sitta framför en mobilskärm och inte kunna hjälpa mer handgripligt. Men.. en mobil är också ett verktyg, ett vapen som hjälper befolkningen i Gaza att skicka bilder inifrån som visar den verkliga brutalitet som sker, och kommer att fortsätta ske i accelererande styrka, enligt medierapporteringar.

Så. I år gör jag något jag aldrig har gjort - tar mig pinsamt mycket utrymme i flödena (kommer någon ens se detta?) med mobilen och mössan i hand, för att uppmärksamma er på den 28 december och Värnlösa barns dag. Jag har startat en ”födelsedagsinsamling” till förmån för Läkare utan gränser, och önskar innerligt att ni som kan, bidrar till denna. Målet är att samla ihop minst 25.000 kr för hjälpa Läkare utan gränser att fortsätta sitt oumbärliga humanitära arbete i Gaza. För att hjälpa dem att fortsatt kunna ge livsnödvändig sjukvård till de krigsdrabbade och ha kontinuerlig tillgång till den medicin och utrustning som krävs för detta, liksom till basala resurser som vatten, mat och bränsle.

Jag kommer själv att arbeta extra tillsammans med mina generösa kollegor Agnes och Jessica, där vi bidrar med dessa inkomster till insamlingen, vars slutsumma oavkortat kommer att gå till Läkare utan gränser. Jag vet vi alla har olika ekonomiska förutsättningar, oavsett storlek på bidrag skulle jag bli så glad och tacksam. Swisha kostnaden för den där födelsedagsölen du hade bjudit mig på annars, allt räknas. Jag önskar och hoppas verkligen att nära och kära, de som jag har varit med och firat för olika anledningar genom åren - är med och ger tillbaka.

Då det är humanitär kris som kräver skyndsamt agerande från omvärlden, sätts slutdatum för insamlingen till 28 november, och pengarna har förhoppningsvis kommit till nytta vid Värnlösa barns dag. Det skulle vara den bästa av alla födelsedagsklappar nånsin!

Läkare Utan Gränser är en oberoende, neutral och opartisk hjälporganisation och tar inte ställning i politiska konflikter. Deras uppgift som medicinsk humanitär organisation är att bistå människor som behöver sjukvård, och det är behoven som styr var de arbetar. Konflikten i Gaza och Israel skapar stora behov även på den israeliska sidan. Läkare utan gränser har erbjudit medicinskt stöd till israeliska sjukhus där ett mycket stort antal skadade vårdas efter Hamas fruktansvärda attacker. Hittills har det israeliska sjukvårdssystemet klarat sig utan deras stöd.
Ge en gåva
34 170 kr
136%
0 Dagar kvar

Sofie Lindström gav 10 000 kr

Senaste aktivitet

 • Astrid Hallman Astrid Hallman gav 100 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Tack Astrid!! 💫✊🏼❤️
 • Sofia Björkman Sofia Björkman gav 500 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Sofia! Min namne och idol!! Stort tack 🤩🙌
 • Anonym Anonym gav 100 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Max! I see u fren! Big ups to u 💫❤️
 • Anna Björkman Anna Björkman gav 500 kr

  Puss, compadre!

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Puss mamacita Björkis & co ❤️
 • Lotta Öman Lotta Öman gav 200 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Fina Lotta! Tack för ditt bidrag 🕊️✊🏼🌟
 • Sophia Bolund Sophia Bolund gav 500 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Min bästa Sophia! Tack för ditt bidrag och stöd ❤️🕊️
 • Jannike Sommar Jannike Sommar gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Jannike! 🙌✊🏼🙏 TACK FINA VÄN
 • Emma Lauri Emma Lauri gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Bästa Emma! Blir så glad och tacksam 🥹 tack tack tack
 • Lisa Nömm Lisa Nömm gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Lisa! STORT TACK för ditt bidrag, dig kan man lita på 🌹🌟🙌
 • Iman Conta Hultén Iman Conta Hultén gav 5 000 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Iman! Vackra vän, tack för att du står med mig i det här ✊🏼✊🏼✊🏼. Ingen kan göra allt men vi kan göra jävligt mkt ändå!
  TACK 🤩 💫🫶❤️🕊️🇵🇸
 • Sofia Mattsson Sofia Mattsson gav 500 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Min ride or die, TACK Sofia! ❤️❤️❤️
 • Ron Lindberg Ron Lindberg gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Ron, TACK!! För ditt bidrag och för ditt stöd 💫❤️💫❤️
 • Gabriel Bohm Calles Gabriel Bohm Calles gav 1 000 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Gabriel, fina fina vän!! Tack tack TACK!! Du tog oss fram till målbelopp och över! ✊🏼💫💕🌹🙏
 • Monica Lindström Monica Lindström gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Tack mamma! 💫💜🌹🤗
 • Emily Bacon Emily Bacon gav 500 kr

  Grattis finaste Sofie

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Emily! Stooort tack till dig, blir så rörd! Saknar dig på jobbet 💎🤗💫💕
 • Anonym Anonym gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Tack snällaste anonym, jag blir superglad!! 🙏🌹💓
 • Gustav WS Gustav WS gav 500 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: En gång fadder, alltid fadder, kärlek till dig Gustav 🌟💎💓🌹
 • Ida W Ida W gav 500 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Ida, STORT TACK för bösskakar-inspiration och donerat bössinnehåll! 🕊️🫶🌹💫
 • Jessica Österberg Jessica Österberg gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Jessica, du är en klippa! Tack för slanten och din pro-bono arbete 💫🙏🌟
 • Fredrik Thorén Fredrik Thorén gav 100 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Tack Fredrik! Så otroligt fint 🌟🙏💎 blir så rör
 • Signe Serck Signe Serck gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Signe! Vad glad jag blir, superstort tack för ditt bidrag!! 💫💓🤜🤛
 • Agnes Von Schreeb Agnes Von Schreeb gav 300 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: TACK Agnes, din starkt lysande ! Tack också för att du hjälper mig med att få in pengar genom att jobba gratis!! ❤️💎🌹
 • Hej Hej Hej Hej gav 1 000 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Tack bror!! För slanten och för att du alltid har mi rygg. 🤜🤛💕
 • Robert Rogvall Robert Rogvall gav 70 kr

  Sofie Lindström Sofie Lindström: Bästa Robbelibobban! Tack, blir så glad 💫✊🏼